Mustafa Karacan-KARACA

KARACA

KARACA
Karaca,bu sözcüğün bir çok anlamı var:Güzel,çevik,güzel gözlü bir ceylan türü.Karayağız,genç delikanlı.Sogan tohumu bunlar ilk adımda aklımıza gelecek tanımlardan bir kaçı.
Ancak bunu bizlere söyleseler ilk aklımıza gelecek şey tabikii köyümüz olur.Köyümüz KARACA.Hani şu bugünki yerinde yerleşimi 500 yılı bulan köyümüz,engin tepelerin oluşturduğu engebeli yaklaşık 80 bin dönüm alan kaplayan,bu alan içerisinde son yıllarda yapılan birkaç bahçe hariç hepsi bomboz bozkır olan köyümüz,buğdayı sarı altın ile bulguru ile yakan sarı güneşi ile çalışkan insanları,ülke ortalamasının çok üzerinde eğitim düzeyi ile tanınan köyümüz KARACA gelir aklımıza.
Yüzlerce yıllık yerleşiminde çok zengin bir yaşam kültürü barındırır içinde KARACA.Yerleştiği bu geniş arazide tüm yer isimleri – ki yüzleri bulur – Öztürkçedir.Gelenekleri Türkmen kocası,Oymak beyi,adı köyüne verilen Karaca Bey’den bu yana korunan köyümüz aklımıza gelir.Biz köyümüzle gurur duyar o köyden olmayı onur sayarız.
Burda sözü köyümün köklü kültürüne renk katanlardan benim de adını alma onurunu taşıdığım Mustafa’ya bırakmak istiyorum.İstiyorum ki :Gölgede kalmış duyulmamış nice Mustafa’yı yaşatmış Karacada’ki inciler gün ışığına çıksın.Bunları gün ışığına çıkarıp ulusal kültürüne kazandırıp tanıtmak bizlerin görevi olarak bilinsin.Ben bir damla sunuyorum.Biliyorum ki Ummanları damlacıklar var eder.
TURNALAR-1
Gökte katar katar giden turnalar,
Allah bir Muhammet Ali’ye doğru.
Kurtulmuş allardan giymiş karayı,
Şah İmam Hüseyin Veli’ye doğru.
Turnam sökün etmiş bağdat elinden,
Korkusu yok Şad’ın coşkun selinden,
Halil’i Rahmanda Kerem Gölünden,
Cümle ululardan uluya doğru.
Yoluma uğradın seher çağında,
Baba Bayram tekkesinin sağında,
Antep ellerinde Maraş dağında,
Abuzer Gaffari doluya doğru.
Urfa,Adıyaman,Besni bağları,
Yavru şahin salarmola beyleri,
Aşıp gideceğin Tucak dağları,
Sultan Yusuf,Seyit Ali’ye doğru.
Sefil telli turnam niçin kaçarsın,
Kaçar kanadından kanlar saçarsın,
Yazın yazın yaylalara göçersin,
Ali Munzur,Sultan Balı’ya doğru.
Söyle gönül turnam nereden geldin,
Dertli dertliötme sinemi deldin,
On İki İmamlardan alâğızmı aldın,
Hacım Sultan,Kızıldeliye doğru.
Dertlidir avazın,şirindir dilin,
Alagarlı dağdan aşıyor yolun,
MUSTAFA’yı yanınızda var bilin,
Hünkar Hacı Bektaş Veli’ye doğru.
Kargı Hüseyin cönkü syf.268
MUSTAFA Büyük Aboğun oğlu Hasan Hüseyin (Hassöğ) in iki oğlundan biridir.Diğeri Halil Dede (Halöğlere adını veren) 18.Yüzyılın son çeyreğinde doğduğu 1865-70 yılları arasında öldüğü sanılmaktadır.Bir çok şiirinin kayda geçirilemediği bilinmektedir.Kargı Hüseyin’in babasıdır.Cönk’te 9 şiiri mevcuttur.
Bu damlalardan sunmaya devam etmek istiyorum.Örnekleri çoğaltmaya çağırıyorum tümünüzü.Bu çağrıya yanıt verecek,katkıda bulunacak herkese şimdiden saygılar sunuyorum.