Mustafa Şahin-Sigaraya Hayır Diyelim !

Sigaraya Hayır Diyelim !

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SİGARAYA HAYIR Ülkemizde,İlköğretim çağına kadar düşmüş olan sigara içme alışkanlığı; önce aile ortamından etkilenmelerle daha sonra bulunduğu çevre ve edindiği arkadaşların olumsuz etkileriyle özenti şeklinde başlayıp belirli bir süre sonra tiryakiliğe dönüşmektedir.
Sigaranın kansere yol açtığı, birçok kanser türünde rol oynadığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak sigaranın akciğer kanseri için önemi daha da büyüktür. Araştırmalar, akciğer kanserinin yüzde 85 nedeninin sigara olduğunu ortaya koymaktadır.İçilen sigara
türüne bağlı olarak, akciğer kanserinin tipi de değişebiliyor. Erkeklerde kanser ölümleri arasında birinci sırada gelen akciğer kanseri, kadınlarda da artış göstermektedir. Nedeni, kadınlarda da sigara içiminin artmasıdır.
Gelişmiş ülkelerde azalma eğiliminde olan akciğer kanseri,ülkemizde hâlâ sık görülmektedir. Tüm dünyanın sorunu ise, kadınlarda son 5 yıldır hastalığın daha sık görülmesidir.Sigara içenlerde hastalıkların görülme sıklığı içilen miktara bağlı olarak artmaktadır. 2 – 3 paketin üzerinde sigara içmek riski katlayarak artırmaktadır. Türkiye’de bir yılda görülen yeni akciğer kanseri vaka sayısının en az 10 bin olduğu tahmin edilmektedir. 50-60 yaşları, hastalığın en sık görüldüğü yaşlardır. 40 yaşın altında görülme sıklığı yüzde 5-10 civarındadır. Türkiye’de nüfusun yüzde 40’ı sigara içicisidir. Erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 30’u sigara içmektedir.1930’lu yıllardan günümüze, sigara içiciliği konusunda kadınlarda erkeklere göre 4-8 kat fazla olmak üzere bir artış söz konusudur. 20 yıl boyunca, günde bir paket sigara içenleri risk grubu olarak kabul edilmektedir. Sigara içenlerde, içmeyenlere göre akciğer kanserinden ölüm riski 8-20 kat fazladır. Önceden sigara içenlerde kanser riski, sigarayı bıraktıktan sonraki 15 yıl içinde azaldığı belirlenmiştir. Bunların yanı sıra Light sigaralar daha tehlikelidir: Çünkü derin içe çekme her şeyin başıdır. Kişiler daha derin içine çektiği gibi light sigaraları daha çok tüketmeye başlamışlardır. Dolayısıyla akciğer kanserinin bu faktörlere bağlı olarak arttığı ifade edilmektedir.
Araştırmalar, sigaranın bir zararını daha ortaya çıkarmıştır: 65 yaşından sonra beyni hızla bitirmektedir. Hollanda’da yapılan araştırma, sigaranın ileri yaşlarda beyindeki nöronların tahrip olma hızını artırdığı ve kavramsal düşünme yeteneğini, sigara içmeyenlere göre beş misli daha fazla körelttiğini ortaya çıkarmıştır. Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’nden Profesör Alewjin Ott, Danimarka, Fransa, Hollanda ve İngiltere’de 65 yaş ve üzerindeki 9 bin 209 kadın ve erkek denek üzerinde yapılan zihinsel tarama testlerinin sigara içenlerin beynindeki hızlı dejenerasyonu ortaya koyduğunu söylemektedir. Ott’un bulgularına göre, sigara içmeyenlerde normalde her yıl binde üç dolayında olan muhakeme gücündeki azalma oranı, sigara içenlerde beş kat artarak binde 16’ya çıkmaktadır. Gençliğinde sigara içtiği halde ileri yaşlarda sigarayı bırakanlarda düşünce gücü kayıp oranı binde 6 civarında kalmıştır. Ott, “İçilen sigara sayısı ne kadar fazlaysa ve sigara ne kadar uzun süre içilmişse, kavramsal düşünme yeteneğindeki azalmanın da o oranda büyük olduğunu” vurgulamaktadır.

Sigara aşağıdaki riskleri içermektedir.
*Sigara içenlerde gırtlak kanseri riski bulunmaktadır
*Çok sigara içen çok horlamaktadır
*Sigara kalp damar sağlığınızı tehdit etmektedir
*Sigaranın ‘light’ı da kanser yapmaktadır
*Yürürken sigara içmek daha zararlıdır
*Sigara, tiryakilerin 10 yılını çalmaktadır!
*Sigara kadınla erkeği aynı oranda etkilemektedir
*Sigara stresi artırmaktadır
*Sigara 6,5 saniyede bir can almaktadır
*Sigara içenler kör olma riski altındadır
*Sigara çocukları da kanser yapmaktadır
*Sigara aptallaştırmaktadır
Yukarıda bilimsel araştırmalar sonucunda yapılan açıklamalar göz önünde bulundurularak sigaranın kişi ve toplum sağlığı açısından ne denli risk içerdiği unutulmamalı ve sağlıklı yaşam için her zaman ve her yerde “SİGARAYA HAYIR” diyelim.